basilikos poltos

Συγκεκριμένα ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός από το 1954, όταν ο πάπας Πίος ο 12ος , ο οποίος πλησίαζε το θάνατο από βαθειά γηρατειά, κατανάλωσε βασιλικό πολτό και ανέκαμψε μυστηριωδώς. Από τότε οι φήμες για τις θεραπευτικές του δράσεις έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ο βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμεύει για την αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας.

Αυτό το υπόλευκο γαλακτώδες υποκατάστατο που παράγεται από τις μέλισσες, είναι η μοναδική τροφή της μέλισσας βασίλισσας. Σημειώνεται εδώ ότι οι βασίλισσες μέλισσες δεν γεννιούνται αλλά γίνονται. Ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητά τους.

Είναι γεννημένες από τα ίδια αυγά με τις υπόλοιπες μέλισσες και το μοναδικό στοιχείο που τις διαφοροποιεί είναι η διατροφή τους. Αποτέλεσμα αυτής της διαφορετικής διατροφής, είναι ότι οι βασίλισσες είναι κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερες σε μέγεθος, ζουν 40-50 φορές περισσότερο και ταυτόχρονα, παράγουν περισσότερο από 2.500 αυγά καθημερινά, που αντιστοιχούν σε μέγεθος περισσότερο από 2,5 φορές τον όγκο τους.

Οι τροφοί-μέλισσες (δηλαδή οι μέλισσες που τρέφουν τα μικρά σκουλήκια πριν γίνουν νύμφες), αφού φάνε μέλι και γύρη και τα επεξεργαστούν σε ειδικούς αδένες που βρίσκονται στο φάρυγγά τους, παράγουν αυτό τον πολτό που μοιάζει με κρέμα.

Επομένως, κατανοεί κανείς το λόγο που ονομάστηκε βασιλικός, μια και με αυτόν τρέφεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής της η βασίλισσα-μέλισσα. Η γεύση του βασιλικού πολτού είναι υπόξινη, ελαφρά καυστική και το χρώμα του υποκίτρινο-υπόλευκο.

Ο βασιλικός πολτός ενδείκνυται για:
● υγιή άτομα για πρόληψη αλλά & ενίσχυση του ανοσοποιητικού
● άτομα με τις παρακάτω παθήσεις ή διαταραχές για αντιμετώπιση

Διαβητικοί


Ο διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που σχετίζεται με αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη μεριά, βασιλικός πολτός έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος αρκετά γρήγορα. Ιάπωνες ερευνητές συγκρίνουν τη δράση κάποιων οργανικών οξέων του βασιλικού πολτού με αυτή της ινσουλίνης. Έτσι, συμπεραίνεται ότι παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης είναι πιθανό να βελτιώνονται με τη λήψη βασιλικού πολτού.

Άτομα με αναιμία


Έχει βρεθεί ότι ο βασιλικός πολτός συνδέεται με αύξηση της αιμοσφαιρίνης & των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. ΄Έτσι, άτομα με αναιμία ωφελούνται από το βασιλικό πολτό

Άτομα με στοματικά προβλήματα


Οι στοματικές παθήσεις, όπως η ουλίτιδα, είναι πολύ συχνές. Ο βασιλικός πολτός φαίνεται ότι συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση στοματικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ουλίτιδας.

Άτομα με οφθαλμολογικά προβλήματα


Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από περιπτώσεις γλαυκώματος & καταρράκτη, στις οποίες χρησιμοποιήθηκε μείγμα βασιλικού πολτού, πρόπολης και μελιού.

Άτομα με καρδιαγγειακές ασθένειες


Το κυκλοφορικό σύστημα φαίνεται να ωφελείται από το βασιλικό πολτό, που προσφέρει εξαιρετική δράση στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Για την ακρίβεια, τα φλαβονοειδή, που περιέχει έχουν υποτασικές & καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Είναι πιθανό η μεγάλη διάρκεια ζωής της βασίλισσας να οφείλεται στις ευεργετικές δράσεις του βασιλικού πολτού στην καρδιά.

Άτομα με δερματικές παθήσεις


Ο βασιλικός πολτός έχει εξαιρετικές, επουλωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας έτσι στην ανάρρωση από διάφορες παθήσεις, όπως είναι η δερματίτιδα. Ωφελεί επίσης το τριχωτό της κεφαλής, δρώντας κατά της πιτυρίδας. Με τοπική εφαρμογή είναι αποτελεσματικός στην ξηροδερμία, στη θεραπεία δύσκολων τραυμάτων & στην ακμή του προσώπου.

Παιδιά & Ανάπτυξη


Περιπτώσεις πρόωρων βρεφών, έδειξαν ότι η χορήγηση βασιλικού πολτού διεγείρει την ανάπτυξή τους. Στα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά, ο βασιλικός πολτός βελτιώνει την αφομοίωση της τροφής, ενώ παράλληλα χαρίζει όλα τα θρεπτικά του συστατικά για τη θωράκιση της άμυνάς τους.

Ηλικιωμένοι


Αξιοσημείωτη είναι η θεραπευτική δράση που έχει ο βασιλικός πολτός στη θεραπεία της αναιμίας, μία από τις πιο εκτεταμένες διαταραχές της τρίτης ηλικίας. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης, λειτουργώντας προληπτικά για τις διαταραχές μνήμης, όπως είναι η άνοια.

Άτομα με Ψυχολογικές Δυσκολίες


Ο βασιλικός πολτός φαίνεται πως δρα θετικά σε διάφορες ψυχικές καταστάσεις. Ενδείκνυται για ήπιες διαταραχές της διάθεσης, περιπτώσεις ανησυχίας, στρες & φοβίας. Τέλος, χάρη στη ρυθμιστική του δράση στην όρεξη, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ανορεξίας.

Γενικότερα, ο βασιλικός πολτός καλό είναι να λαμβάνεται σε δύσκολες περιόδους, για την αντιμετώπιση της κόπωσης & της εξάντλησης.

Έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες.

Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.

● για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
● κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
● κατά της δυσκοιλιότητας
● κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
● κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
● κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)
● κατά της κόπωσης
● κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
● κατά της μυϊκής δυστροφίας
● κατά της ασθένειας του Parkinson
● κατά της ασθένειας του Alzheimer
● κατά της υπέρτασης
● κατά του σακχαρώδη διαβήτη
● στα γηρατειά
● προστατευτικός ο ρόλος του για το ήπαρ
● πιθανόν αντικαρκινική δράση
● ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)
● τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
● κατά του πονοκεφάλου
● κατά των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών
● μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
● μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
● κατά των καταγμάτων των οστών
● επουλώνει τις ιστικές καταστροφές
● κατά των φλεγμονών
● μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα
● ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης
● βελτιώνει το άσθμα
● προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
● κατά της πνευματικής κατάρρευσης
● κατά των ελκών, εκζεμάτων
● μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών
● διατήρηση ομορφιάς

Η δοσολογία που συστήνεται είναι η εξής: ένα κουταλάκι το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί, τα παιδιά μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο.

Απαραίτητος χρόνος χρήσης ορίζονται 3 μήνες ετησίως.

Ο βασιλικός πολτός, καθώς είναι φυσικό προϊόν, είναι απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5οC (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο αλλά τροφή, όμως οι εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του τον καθιστούν μια ουσία απέναντι στην οποία πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Μέλι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να τρώει όσο θέλει, βασιλικό πολτό όμως ημερησίως μέχρι μισό γραμμάριο.

Επίσης, καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να ερωτάται και ο θεράπων γιατρός. Διαβάζοντας για το βασιλικό πολτό δε μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το τελειότερο ίσως φυσικό εργαστήρι στην πλάση, μήκους το πολύ ενός εκατοστού. Υποκλίνεται μπρος σε αυτό το αθόρυβο και τόσο θαυμαστό πλάσμα, τη μέλισσα, που ζει μόνο 40 ημέρες, που, όταν κινδυνεύει, ξέρει ότι θα πεθάνει αν χρησιμοποιήσει το κεντρί της.

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το αυθεντικό κόσμημα της διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά του δίνει πολύ μεγάλη αξία, σε μια εποχή των διατροφικών ελλείψεων μέσα στην αφθονία. Αν και η προσφορά τροφίμων είναι τεράστια, ο κόσμος μαστίζεται από ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών.

Τα 5 λάθη που κάνεις στην κατανάλωσή του

1) Τον θερμαίνεις!
Είναι σημαντικό να μην θερμαίνεται ποτέ ο βασιλικός πολτός, επειδή καταστρέφονται οι ενζυματικές ιδιότητες και μερικές από τις πρωτεΐνες του.

2) Τον καταναλώνεις όποτε σε βολεύει
Καλό είναι να καταναλώνεις τον βασιλικό πολτό το πρωί νηστικός. Αν δεν σου αρέσει η γεύση του ανάμειξέ τον με ένα κουταλάκι μέλι.

3) Δεν τον συντηρείς σωστά
Ο βασιλικός πολτός συντηρείται στο ψυγείο έως 6 μήνες και όχι έξω από αυτό επειδή αλλοιώνεται από τον αέρα και το φως.

4) Χρησιμοποιείς μεταλλικό κουτάλι
Ο βασιλικός πολτός αλλοιώνεται από τα μεταλλικά σκεύη. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς πλαστικό κουτάλι. Μάλιστα υπάρχουν ειδικά κουταλάκια για βασιλικό πολτό που παρέχονται μαζί με το βαζάκι και είναι και δοσομετρητές.

5) Δεν τον καταναλώνεις με τον σωστό τρόπο
Μπορείς να τον καταναλώνεις για 20 μέρες, να σταματάς για 10 ημέρες και να επαναλαμβάνεις τον κύκλο αυτό για τουλάχιστον 3 μήνες.

Ποια είναι η ιδανική δόση;


Η κατάλληλη δόση για τον καθένα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η συνολική κατάσταση της υγείας του και άλλες προϋποθέσεις. Συνήθως συνιστάται ένα κουταλάκι το πρωί με άδειο στομάχι, στα παιδιά μισό κουταλάκι, σε αθλητές και ασθενείς έως και δύο.