propolis

Δεν υπάρχει χώρος στον πλανήτη, ο οποίος να έχει απολυμανθεί τόσο καλά, όπως το μελίσσι και αυτό συμβαίνει χάρις στην πρόπολη. Η πρόπολης είναι μια κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών.

Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι: Διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί. Η ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ: Η πρόπολη καλύπτει μεγάλο φάσμα βακτηρίων, Η παράλληλη χορήγηση της με αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά στον οργανισμό.

Η πρόπολη δρα στο σταφυλόκοκκο, στον στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας. Το σιναμικό οξύ, ορισμένα αρωματικά συστατικά και πολλά φλαβονοειδή είναι ουσίες εξ’ αιτίας των οποίων η πρόπολη δρα σαν αντιβακτηριακό μέσο. Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν ότι η πρόπολη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων. ΑΝΤΙΙΟΙΚΗ ΔΡΑΣΗ - Η δράση της πρόπολης κατά των ιών είναι επίσης πολύ σημαντική, και τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι επίσης υπεύθυνα γ’ αυτήν. Η δράση της κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενο-ιών έχει πλήρως επεξηγηθεί. Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης ενάντια στους ιούς. Τέλος η πρόπολη δρα προφυλακτικά στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και έρπη ζωστήρα.

ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ - Η πρόπολη αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Στη δερματολογία και στην κοσμητολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και την στιλπνότητα του δέρματος μειώνοντας τα candida και microsporum. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει μεγάλο αριθμό μακροφάγων, απαραιτήτων για την εξολόθρευση των μυκήτων και των βακτηρίων.

ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ - Η πρόπολη επιτυγχάνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών κυρίως χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Μελέτες έχουν αποδείξει την προστατευτική δράση της πρόπολης στους ιστούς που έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Ακόμη, η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης χάρη στα φλαβονοειδή δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.

ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ - Οι αναισθητικές ιδιότητες της οφείλονται στα πτητικά της έλαια (αιθέρια έλαια) και συνιστάται για τοπική αναισθητική δράση (π.χ. τσιμπήματα εντόμων). ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ - Η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των παρασίτων όπως τριχομονάδα, τριπανόσωμα κλπ.

Η δράση αυτή οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης της πρωτείνης τους. ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΩΝΟΔΗΣ ΔΡΑΣΗ - Μια πιθανή εξήγηση της δράσης αυτής της πρόπολης είναι η αναστολή της σύνθεσης της προσταγλανδίνης, που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της φλεγμονής.

Ήδη από τα αρχαιότητα είχε αναγνωριστεί η πολυτιμότητα της πρόπολης για τον οργανισμό. Πρόκειται για ένα θεραπευτικό εργαλείο αλλά κι ένα σύμμαχο για τον άνθρωπο. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να μας προσφέρει τα οφέλη της σε πρωτογενή μορφή. Όμως κατόπιν σωστής επεξεργασίας αυτή μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη θωράκιση του οργανισμού.

Συνολικά, η πρόπολη φαίνεται να έχει δράση ενάντια στα παθογόνα βακτήρια, στους ιούς και στους μύκητες καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντιική δράση της πρόπολης φαίνεται να είναι μία από τις πιο ευεργετικές ιδιότητές της. Η περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή, είναι κυρίως υπεύθυνη για την ιδιότητά της αυτή. Η πρόπολη, παράλληλα, θωρακίζει τον οργανισμό και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στα φλαβονοειδή. Μπορεί να προσφέρει ανοσία απέναντι σε κάποιες παθήσεις. Φαίνεται επίσης ότι προάγει την κυτταρική αναγέννηση. Τέλος, προστατεύει από τη γρίπη.

Συνοπτικά, η πρόπολη είναι ένα πολύτιμο φυσικό συστατικό, το οποίο ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Υπάρχει μία ποικιλία προϊόντων, στα οποία έχει ενταχθεί η πρόπολη, για να προσφέρει τα οφέλη της.

Η πρόπολη είναι ένας πραγματικός θησαυρός που χρησιμοποιείται για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποίησαν την πρόπολη για τις φαρμακολογικές της ιδιότητες. Οι Έλληνες την εφάρμοζαν στη θεραπεία των αποστημάτων. Οι Ασσύριοι την έβαζαν σε τραύματα και όγκους για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη και να βοηθήσουν στη διαδικασία επούλωσης.

Πριν από την εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν πρόπολη στους επιδέσμους πριν την περίδεση πληγών για πρόληψη των επιμολύνσεων. Έχει επίσης εφαρμοστεί ως τοπική θεραπεία για εγκαύματα ή μικρές πληγές στο δέρμα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λόγω των φλαβονοειδών, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των οιδημάτων και των ερεθισμών. Οι αντιμυκητιακές ιδιότητές της την καθιστούν επίσης χρήσιμη θεραπεία κατά των μολύνσεων του στόματος, ενώ μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου επούλωσης και του πόνου από τις στοματικές άφθες. Αναγνωρίζεται επίσης ως μία πιθανή θεραπεία για πληγές που προκαλούνται από τον ιό του απλού επιχείλιου έρπητα.

Ωστόσο, η πιο διάσημη χρήση της αφορά την ενίσχυση και την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδρασή της στην άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού. Για παράδειγμα, σε μία διπλή-τυφλή μελέτη, παιδιά με σοβαρή ιογενή πάθηση χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Κάποια έλαβαν κλασσική αντιβιοτική αγωγή και κάποια άλλα αντιβιοτικά σε συνδυασμό με πρόπολη. Το γκρουπ που έλαβε πρόπολη αντιμετώπισε πολύ πιο γρήγορα την πάθηση. Γενικά, έχει μελετηθεί και διαπιστωθεί ότι η πρόπολη υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα προωθώντας τις φυσικές άμυνες του σώματος και την ανθεκτικότητα στις βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι διεγείρει την παραγωγή και τη δράση μακροφάγων, ανοσολογικών κυττάρων που εμπλέκονται στην άμυνα ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, καθώς και στην ανάπτυξη αντισωμάτων.

Την πρόπολη μπορείτε να την λαμβάνετε ευχάριστα με τη βοήθεια των συμπληρωμάτων διατροφής. Διαλέξτε, λοιπόν συμπληρώματα που περιεχουν εκχυλίσματα αυτής της θαυματουργής κόλλας για να προστατευτείτε από τους κινδύνους που κρύβει ο χειμώνας.