aristoteleio panepistimio

Στην έρευνα που έγινε ελέγχθηκαν τα διάφορα μελιού ως προς τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Α. Μικροσκοπικά Χαρακτηριστικά

Β. Ολικές φαινόλες επί τοις εκατό (%)

Γ. Αντιοξειδωτική δράση

Δ. Ηλεκτρική αγωγιμότητα (mS/cm)


Α. Μικροσκοπικά Χαρακτηριστικά


1η θέση είναι: Το μέλι Καστανιάς
2η θέση είναι: Το μέλι Ερείκης
3η θέση είναι: Το μέλι από Παλιούρι
4η θέση είναι: Το μέλι Μανούκα
5η θέση είναι: Το μέλι από Θυμάρι
6η θέση είναι: Το μέλι από Πορτοκαλιά
7η θέση είναι: Το μέλι από Βαμβάκι
8η θέση είναι: Το μέλι από Έλατο
9η θέση είναι: Το μέλι από Πεύκο
10η θέση είναι: Το μέλι από Βελανιδιά

Τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά ενός μελιού χαρακτηρίζονται κυρίως από τα ποσοστά και τα είδη των γυρεόκοκκων που υπάρχουν σε αυτό, αλλά και από τις ζύμες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εμφανιστεί στο ίζημα του προϊόντος. Τα είδη και ο αριθμός των γυρεόκοκκων προσδιορίζονται με τη γυρεοσκοπική ανάλυση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μικροσκοπίου και δίνουν αποτελέσματα για τη βοτανική και τη γεωγραφική προέλευση.


Β. Ολικές φαινόλες επί τοις εκατό (%)


1η θέση είναι: Το μέλι Βελανιδιάς
2η θέση είναι: Το μέλι Μανούκα
3η θέση είναι: Το μέλι του Κάστανου
4η θέση είναι: Το μέλι Ερείκης
5η θέση είναι: Το μέλι του Έλατου
6η θέση είναι: Το μέλι Πεύκου
7η θέση είναι: Το μέλι από Παλιούρι(Τσαλί)
8η θέση είναι: Το μέλι από Βαμβάκι
9η θέση είναι: Το μέλι από Θυμάρι
10η θέση είναι: Το μέλι από Πορτοκάλι

<<Οι φαινόλες του μελιού>> συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες,στα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής.


Γ. Αντιοξειδωτική δράση(mmol ασκ/Kg μελιού)


1η θέση είναι: Το μέλι Βελανιδιάς
2η θέση είναι: Το μέλι του Κάστανου
3η θέση είναι: Το μέλι του Έλατου
4η θέση είναι: Το μέλι Πεύκου
5η θέση είναι: Το μέλι Ερείκης
6η θέση είναι: Το μέλι Μανούκα
7η θέση είναι: Το μέλι από Παλιούρι
8η θέση είναι: Το μέλι από Θυμάρι
9η θέση είναι: Το μέλι από Βαμβάκι
10η θέση είναι: Το μέλι από Πορτοκάλι

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν με τέτοιο τρόπο,ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες,μετατρέποντάς τες σε μη τοξικές, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Δ. Ηλεκτρική αγωγιμότητα(mS/cm)


1η θέση είναι: Το μέλι Καστανιάς
2η θέση είναι: Το μέλι του Έλατου
3η θέση είναι: Το μέλι της Βελανιδιάς
4η θέση είναι: Το μέλι του Πεύκου
5η θέση είναι: Το μέλι Ερείκης
6η θέση είναι: Το μέλι από Βαμβάκι
7η θέση είναι: Το μέλι από Παλιούρι
8η θέση είναι: Το μέλι Μανούκα
9η θέση είναι: Το μέλι από Θυμάρι
10η θέση είναι: Το μέλι από Πορτοκάλι

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα, στην περίπτωση του μελιού, χρησιμοποιείται για τη διάκριση των ανθόμελων από τα μέλια μελιτώματος. Είναι μια παράμετρος για τα μέλια με αγωγιμότητα μικρότερη από 0,2 mS/cm, που θεωρούνται ύποπτα νοθείας