Βασιλικός Πολτός

Βασιλικός Πολτός

Ο βασιλικός πολτός ή αλλιώς Royal Jelly είναι μία παχύρρευστη, βιολογική ουσία, που εκκρίνεται από τους αδένες των εργατριών - μελισσών. Είναι ένα υπόλευκο, κρεμώδες υγρό. Η βασίλισσα μάλιστα, οφείλει σε αυτόν το μέγεθος & τη μακροβιότητα της.

Ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός για τις ποικίλες ευεργετικές του ιδιότητες και τη θρεπτική του αξία. Για την ακρίβεια είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, ενώ περιέχει βιταμίνες & ιχνοστοιχεία.

Όσον αφορά το χρώμα και τη γεύση του, ο πολτός έχει ελαφρώς όξινη γεύση, λόγω του χαμηλού του pH και υπόλευκο χρώμα.

Ο βασιλικός πολτός περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε ασπαρτικό και γλουταμινικό οξύ. Το ασπαρτικό οξύ, παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στο σώμα και βοηθάει στην αποστολή χημικών σημάτων στο νευρικό σύστημα, ενώ το γλουταμινικό οξύ βοηθά στη μάθηση και τη μνήμη.

Περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Βιταμίνη B1 (θειαμίνη), Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη), Βιταμίνη B3 (νιασίνη), Βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ), Βιταμίνη B7 (βιοτίνη), Βιταμίνη B9 (φολικό οξύ).

Επίσης, περιέχει μεταλλικά στοιχεία, κυρίως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό.

Επιπλέον, ο βασιλικός πολτός:

  • Βοηθάει στην επούλωση των πληγών
  • Μπορεί να ωφελεί του ανθρώπους με διαβήτη τύπου
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης
  • Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα απ’ το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Ενδείκνυται για άτομα με διαβήτη, με αναιμία, με στοματικά ή οφθαλμολογικά προβλήματα, με καρδιαγγειακές ασθένειες ή δερματικές παθήσεις, καθώς και σε ανθρώπους με ψυχολογικές διακυμάνσεις.

Γενικότερα, ο βασιλικός πολτός καλό είναι να λαμβάνεται σε δύσκολες περιόδους, για την αντιμετώπιση της κόπωσης & της εξάντλησης.

Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του είναι το πρωί αφού σηκωθείτε να τον τοποθετήσετε κάτω απ’ τη γλώσσα σας για λίγα λεπτά ώστε να διαλυθεί και να απορροφηθεί με άδειο στομάχι. Έτσι, θα πάρετε καλύτερα όλα τα θρεπτικά συστατικά του βασιλικού πολτού.

Συνοπτικά, ο βασιλικός πολτός θεωρείται από τις κορυφαίες υπερτροφές της ελληνικής φύσης και βρίσκεται στην κορωνίδα των φυσικών θεραπειών!