Μέλι Κουμαριάς

Μέλι Κουμαριάς

Το μέλι κουμαριάς είναι ιδιαίτερο ως προς την υψηλή θρεπτική και θεραπευτική του αξία, με χαρακτηριστική υπόπικρη γεύση και αίσθηση ψημένης καραμέλας. Η πικάντικη γεύση με τα ανατολίτικα αρώματα γοητεύει όσους αγαπούν τα «ρωμαλέα» μέλια. Το μέλι από κουμαριά κρυσταλλώνει γρήγορα (αποκτώντας μια βουτυρένια υφή), είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές με στόχο την τόνωση του οργανισμού.

Οι φυσικές αντιβιοτικές ουσίες (τις οποίες περιέχει σε μεγάλο βαθμό), έχουν ως αποτέλεσμα να το καταστήσουν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Ακόμη, χρησιμοποιείται σαν διουρητικό, αντισηπτικό καθώς επίσης και σε περιπτώσεις ήπιων λοιμώξεων των βρόγχων.

Οι θερμίδες που περιέχει το μέλι κουμαριάς είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης και φρουκτόζης και έτσι συνίσταται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για διαβητικούς τύπου Β. Το pH του κυμαίνεται στο 4,5%. Η παραγωγή του μελιού κουμαριάς είναι ασταθής διότι το φυτό ανθίζει μόνο κατά το τέλος του φθινοπώρου, μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου. Στην κουζίνα το μέλι κουμαριάς είναι ένα γνωστό συστατικό από όσους έχουν περιπετειώδη γούστα, γιατί προσθέτει πραγματικά μια μοναδική γεύση στα πιάτα. Τα εύγευστα τρόφιμα, τα τυριά, οι πράσινες σαλάτες κ.α. επωφελούνται πραγματικά από την εξαίσια γεύση του