Μέλι Καστανιάς

Μέλι Καστανιάς

Το μέλι καστανιάς είναι ένα έντονα αρωματικό μέλι με κεχριμπαρένιο χρώμα, δυνατή, ελαφρώς υπόπικρη γεύση με διάρκεια. Το μέλι καστανιάς είναι τόσο δυνατό και χαρακτηριστικό, που μια μικρή αναλογία του μπορεί να υπερκαλύψει τη γεύση άλλων μελιών. Περιέχει αναρίθμητα ιχνοστοιχεία και αμινοξέα και παραμένει σε ρευστή μορφή χωρίς να κρυσταλλώσει, για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και χαμηλά ποσοστά γλυκόζης. Επιπλέον έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο. Το μέλι από καστανιά έχει διαπιστωθεί ότι έχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση έναντι διαφόρων μικροοργανισμών όπως του σταφυλόκοκκου, των ελικοβακτηριδίων και των μυκήτων Candida. Έχει στυπτική, αντιμικροβιακή δράση, διαθέτει απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες και είναι εξαιρετικά ευεργετικό για το γαστρεντερικό, καρδιαγγειακό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

Συνίσταται σε παιδιά, ηλικιωμένους και σε περίοδο εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική και είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για ψητά κρέατα και καπνιστά τυριά.

Το μέλι καστανιάς μόλις τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να κατακτά τις καρδιές των Ελλήνων καταναλωτών παρότι στην Κεντρική Ευρώπη και στη Ρωσία είναι εξαιρετικά δημοφιλές.