Μέλι Έλατο - Βανίλια Μαινάλου

Μέλι Έλατο - Βανίλια Μαινάλου

Το μέλι ελάτης-βανίλια Μαινάλου είναι το μόνο μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Είναι ένα μελισσοκομικό προϊόν μοναδικό στον κόσμο, συλλέγεται από ένα μελίτωμα (την ρητίνη) που παράγει ένα έντομο (Physokermes hemicryphus) στον κορμό των μαύρων ελάτων του όρους Μαίναλο στην ορεινή Αρκαδία. Είναι ένα ξεχωριστό προϊόν ως προς τη γεύση και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Το κύριο γνώρισμα του είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, και για αυτό δεν κρυσταλλώνει ποτέ.

Είναι ένα μέλι με ανοιχτό και πολύ φωτεινό χρώμα, που παρομοιάζεται ως πέρλα και καραμέλα, με μαργαριταρένιες ανταύγειες και γεύση γλυκιά που θυμίζει πραγματική βανίλια. Η επίμονη γεύση του παρομοιάζεται με καραμέλα βουτύρου. Η θρεπτική του αξία είναι επίσης αξιοσημείωτη: πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο), ένζυμα, πρωτεΐνες και βιταμίνες που συμβάλλουν στην αφομοίωση των σακχάρων στον οργανισμό.Το ελατόμελο χάρη στα ευεργετικά συστατικά του και την μεγάλη του περιεκτικότητα σε μέταλλα μπορεί με ευκολία να χαρακτηριστεί ως μια υπερτροφή. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος και τονώνει το ανοσοποιητικό.Βοηθά στην αϋπνία, προλαμβάνει τη γήρανση και μία σειρά ασθενειών.

Η παραγωγή του διαρκεί από τα μέσα του Μαϊου έως τα μέσα του Ιουλίου. Η εξαγωγή του είναι αρκετά δύσκολη και δαπανηρή για τον μελισσοκόμο. Γενικά είναι από τις πολύ σπάνιες κατηγορίες μελιού, ίσως η πιο σπάνια παγκοσμίως, με φανταστική γεύση και άρωμα και για αυτό έχει λάβει χρυσό βραβείο σε έκθεση τροφίμων στο Παρίσι το 1996. Είναι ένας από τους κορυφαίους θησαυρούς της ελληνικής φύσης.